Gråsparv  Passer domesticus

Gråspav, hanne © Steve Dahlfors Gråspav, hona © Steve Dahlfors

Latinskt namn:
Passer domesticus - vilket betyder, hustam sparv

Typiska kännetecken:
16 cm. Hanen har grå hjässa, chokladbrun nacke samt en stor svart strupfläck. Undersidan är ljusgrå medan ryggsidan går i brunt med längsgående mörka streck. Honan är mer oansenligt färgad i smutsbrunt och grått. Den saknar dessutom hanens bruna nacke och svarta strupfläck. Båda könen har ett tydligt vitt vingband högt upp på vingen.

Förväxlingsrisk:
Pilfink: Pilfinken har en svart kindfläck och chokladbrunthuvud.
Järnsparv: Grått huvud och mörkare grå undersida. Tydligt streckade sidor samt tunn näbb.

Finnes:
Gråsparven uppträder flockvis i städer och andra samhällen i människans närhet i större delen av landet.

Äter:
Frön, frukter och insekter.

Läte:
Entonigt kvitter som framförs långsamt i olika tonlägen. Sjunger ofta i kör.

Häckar:
Under tegelpannor, i ventiler, i övergivna svalbon och ibland även i buskage och häckar. Häckningen sker i stora kolonier och Gråsparven bildar livslånga äktenskap. Boet består av grova strån som är fodrat med fjädrar, ull och hår.

Gråsparven har funnits i Sverige under en mycket lång tid. Man har funnit benrester i Uppland som visat sig vara 2800 år gamla. Ursprungligen var arten skoglevande, men har genom åren utvecklats till att bli en av de mest kulturbundna fåglarna i landet. Den är idag så pass vanlig i städerna att en majoritet av det svenska beståndet torde finnas här. Efter att ett Gråsparvpar etablerat sig inom ett område, stannar de vanligtvis där under resten av livet. Den är således en stannfågel. Uppskattningsvis finns det 300.000 - 700.000 par i landet.

Även Gråsparven har spelat en stor roll inom mytologin. I Norden liksom i Västeuropa i övrigt har sparven betraktats med oblida ögon. I Frankrike har man trott att det var djävulen som skapade fågeln. Arten har i alla tider ansetts som en varslande fågel. När det gällde kärlek var den en lyckobringare, men hans spådomar i övrigt hade dock dåligt rykte. Några exempel på Gråsparvens dåliga rykte är: " Då sparvar flaxar på fönsterrutorna, bådar de dödsfall." (Stöde, Medelpad). " Sitter täcklingen och pillar på fönsterrutan, blir det lik i huset. " (Närke). " Sparvar som snabbt flyger förbi fönstren bådar oväder." (Västmanland). Mer positiva uppfattningar om fågeln kommer bl.a. från Danmark: " Dödar man en sparv och lägger av köttet på ett inflammerat finger, leder detta till bot." Från Mellaneuropa påstods att om man lade färskt sparvkött på kräftsvulster, gav det hälsa.

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2025 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve