Allmänt om fåglar: Placering av fågelholk

2019-01-21 11:44:01, Jenny
Just dessa strider gärna om de bor för tätt. Särskilt den lilla ettriga Blåmesen kräver utrymme. Ett holkavstånd på ca 12 meter rekommenderas i de flesta fall. Kan vara mer toleranta när det "bara" gäller övernattning vintertid.

2017-04-10 19:50:56, Åsa Hedström
Vi har satt upp en fågelholk men 27mm hål i en hög björk. Tanken är att den ska passa för blåmes. Ovanför ca3m sitter en holk med 30mm hål. Tror ni att det kan funka att t ex talgoxe och blåmes kan samsas så nära eller borde jag flytta holken till ett annat träd?

2017-04-14 23:20:35, Harald Eriksson
Hej Åsa! Att placera holkarna så nära varandra läser man inte i instruktionsboken! ;-) Vissa arter trivs på en trängre yta, tex stare, gråsparv och svalor, men tex mesar vill ha mer plats för sig själva (kanske speciellt blåmesen!). Undantag finns alltid och det kan vara roligt att experimentera också. Däremot så används holkarna under senhöst och vinter gärna som övernattningslägenheter för övervintrare och då är de mer överseende med att vara lite trångbodda, det finns ju inga ungar att skydda och hitta mat åt då. Trevlig helg! / Harald

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Placering av fågelholk

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve