Allmänt om fåglar: Takrivning / Fågelboflytt

2018-06-05 17:52:10, Marcus
Tyvärr är det väldigt svårt att flytta ett bo utan att det överges. Tornseglarna som du har under pannorna använder dessutom samma bo år efter år, och försvarar sitt bo mot andra seglare med sitt liv. Tornseglarna fångar endast sitt bomaterial i luften, därför tar byggandet väldigt lång tid, så en tornseglare har oftast ingen möjlighet att börja häcka förns vid ca 3-4 års ålder. Bygger du om taket så dom inte kommer in tvingas dom leta ny boplats vilket tyvärr troligen kommer förstöra inte bara årets häckning, utan kanske 2 års häckningar. På grund av detta minskar tornseglaren snabbt i europa. Om du måste riva huset i sommar så är det bästa att göra det sent, helst i augusti. Då har troligen de flesta ungarna lämnat bona. Måste du riva tidigare och hittar ungar så är nog bästa alternativet att kontakta en viltrehabiliterare, förslagsvis den i oskarshamn. Att sätta upp holkar kan gynna tornseglarna för kommande år. Helst ska holken sitta strax under takfoten på en byggnad, men ibland häckar dom även i vanliga starholkar i träd, om det inte är några grenar som hindrar inflygningen. Huvudsaken är att holken sitter högt. Ritningar på de speciella tornseglarholkarna finns på nätet.

2018-06-01 13:16:24, Lars Hansson
Hej! Jag ska i sommar riva vårt ett hus pa Öland. Risken finns ju att det finns fågelbon under takplåten. Vi skulle ha rivit förra sommaren men då vi redan hade häckande svalor lät vi bli, Vad är bästa sättet om vi skulle hitta ett bo? Finns det något sätt att flytta det?

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Takrivning / Fågelboflytt

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Bygga fågelholkar

Nu till hösten är det lämpligt att snickra ihop fågelholkar inför nästa år.
Här en sida som kan vara till hjälp: Holksidan

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2021 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve