Allmänt om fåglar: Ringmärkning

2020-01-21 22:37:53, Marcus
Det ska inte finnas någon risk att ringen sitter åt på en örn. Ringstorlekarna är alltid gjorda efter fågelartens tarsmått som vuxen. Som tur är är benen på de flesta fågelarter tillräckligt stora redan i långt innan fågeln kan flyga, vilket gör att man kan märka dom i boet. Det finns arter där storleksskillnaden mellan könen är så stor (duvhök och sparvhök tex) så att hane och hona måste få olika ringstorlekar. Då är det viktigt att man inte märker en stor duvhökshona för tidigt med en "han-ring", utan att man väntar tills att ungarna är så pass stora att det inte finns några tvivel. Ringen får heller inte vara för stor så den kan glida ner och fastna på foten. Det är alltid ringmärkarens ansvar att det blir rätt ring på rätt fågel, men att det blir fel är väldigt ovanligt.

2020-01-21 12:33:00, Göran
När örnungar ringmärks, kan ringen bli för tajt när fågeln är fullvuxen? Jag tittar på webbkameran vid örnmatningen på Store mosse och tycker att det ser ut som ringen sitter trångt. Hoppas jag ser fel.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Ringmärkning

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Se fåglar i direktsändning

Mindre skrikörn - Lettland
Tornseglare - Lettland
Svart stork - Estland
Biätare - England
Fjälluggla - Alaska


Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2022 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve