Allmänt om fåglar: Bergfink byte sommardräkt

2020-03-11 07:00:36, Marcus
Dräkten byts faktiskt knappast alls efter ruggningen i juni-augusti efter häckningen. Den nyruggade dräkten under sensommaren är lika fin som på våren, men syns inte eftersom fjädrarna har brunaktiga toppar. Dessa bruna/beiga toppar nöts sedan bort fram mot vårkanten så att det svarta huvudet och ryggen framträder. Därför är en fågel som slitit sina fjädrar mer färggladare än en fräschare fågel så här års. Detta gäller för övrigt för många av våra arter. På ruggen ser man ganska tydligt de bruna fjädertopparna. Om ett par månader är dom nog helt borta och då är fågeln helt utfärgad. Flytten har redan påbörjats lite smått, men majoriteten kommer nog att flytta under april. Även i början på maj ser man flyttande bergfinkar.

2020-03-11 08:43:23, Stig
Tack för svaret Marcus Då kanske även vi i södra landet kan få möjlighet att se sent flyttande bergfinkar i sommardräkt.

2020-03-09 11:08:57, Stig Svensson
Jag undrar när bergfinkarna börja byta till sommardräkt. Såg en bergfink i helgen som hade lite mörkare huvud än övriga kan den ha börjat att byta. Såg också att den var vit på ryggen under vingarna. Fick en bild på den men syns inte lika tydligt här, dåliga ljusförhållande. Bilden tagen i Lerum, undrar också när de börjar flytta norrut igen syns fortfarande många i vårt område.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Bergfink byte sommardräkt

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Se fåglar i direktsändning

Mindre skrikörn - Lettland
Tornseglare - Lettland
Svart stork - Estland
Biätare - England
Fjälluggla - Alaska


Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2022 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve