Allmänt om fåglar: Fågelbo

2020-04-22 10:12:24, Lars
Hej! Jag får vindskivorna målade på en ekonomibyggnad. Någon småfågel verkar ha byggt bo cirka en meter innanför och snett nedanför taknocken inuti byggnaden. Använder ett hål mellan vindskivor och nockpanna längs upp som in- och utväg. Ska jag låta bli att måla träet inuti hålet? Nåt annat fel på den här bilden?

2020-04-22 23:34:41, Marcus
Bilden kom visst inte med. Det finns ett par tänkbara arter som ofta bygger så. Oftast är det tornseglare som häckar så, och dom är hotade och minskar i antal pga att man lägger igen hålen dom använder för att häcka. Dom kommer först i andra halvan av maj, så för deras skull går det bra att måla nu, bara man inte stänger hålet. Dom använder samma bo varje år! Annars om det är en fågel som bygger just nu så är det troligen sädesärla, talgoxe, blåmes, gråsparv eller svart rödstjärt. I så fall kan det vara dumt att måla hålet, eftersom fågeln troligen kommer krypa genom hålet innan färgen torkat. Färg på vingfjädrarna kan klistra ihop dom så fågeln inte kan flyga, och senare dö.

2020-05-13 15:11:06, Susanne Strandberg
Hej! Undrar vilken fågel som byggt bo. Tacksam för svar.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Fågelbo

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Bygga fågelholkar

Nu till hösten är det lämpligt att snickra ihop fågelholkar inför nästa år.
Här en sida som kan vara till hjälp: Holksidan

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2021 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve