Allmänt om fåglar: Uteblivna fåglar vid stugan

2020-07-17 09:29:07, Lennart
Vi har en sommarstuga ute på landet i Ångermanland, som ligger väldigt skogsnära. Här brukar sommartid finnas ett stort antal björktrastar som bygger bo i skogen runt vårt torp och sedan jagar efter mask till de nykläckta ungarna på våra gräsmattor. I år ser vi inte en enda björktrast. Årligen burkar även ladusvalor bygga bo vid taknocken på våra uthus, även dessa har uteblivit. Vad kan detta bero på? Vi har inte plötsligt skaffat katt eller hund eller ändrat något annat som skulle förändra miljön för fåglarna.

2020-07-17 21:12:24, Marcus
Det är inget konstigt att fåglar "kommer och går". När det gäller en koloni, som er björktrastkoloni, kan det ju bli mer märkbart. Dock så är det mest aktivitet på björktrastarna i maj-juni då dom har sin första kull. Vissa har även en andra kull under juli, men dessa blir både färre och inte samtidigt i åldrarna som första kullen. Kanske var ni vid stugan tidigare på året förut? Svalorna återkommer ofta till sin boplats, men få blir äldre än ett par-tre år gamla. Nästa år kan ett nytt svalpar hittat dit.

2020-07-19 15:10:02, Lennart
Tack för svar. Då hoppas vi på nya bosättningar nästa år, med både svalor och björktrastar!

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Uteblivna fåglar vid stugan

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve