Allmänt om fåglar: Navigation

2020-08-17 07:02:10, Dan
Min pappa bor i Nitta kvarn utanför Borås. Där finns en gammal kvarnbyggnad med damm o Viskan rinner förbi. En dag stod jag ute där o meka med bilen. Det är tät dimma förutom en öppen pelare över dammen. Hör på avstånd gäss av nån typ komma flygande men ser dem inte. När de kommer rätt över dammen o ser både marken o himlen så vänder v formationen 90 grader tvärt o flyger vidare in i dimman. Stod o funderade varför de gjorde så. Var de på fel kurs o korrigerade den eller var de på rätt kurs o hade dammen som gammalt riktmärke? Men det var en kraftig kursändring när de plötsligt såg dammen, vattnet o huset...

2020-08-17 11:39:33, Marcus
Troligen blev de skrämda, antingen av dig eller någon byggnad. De såg kanske inte dig pga dimman tills de kom nära. Fåglar har ofta svårt att orientera sig i tät dimma och det är inte ovanligt att fåglar flyger ihjäl sig mot fyrar mm vid såna förhållanden.

2020-08-17 16:30:18, Dan
Kan ju vara en tänkbar förklaring. De flög ovanligt lågt. Bara en aning högre än träden. Tyder väl på att de spanar efter visuella referenser.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Navigation

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Bygga fågelholkar

Nu till hösten är det lämpligt att snickra ihop fågelholkar inför nästa år.
Här en sida som kan vara till hjälp: Holksidan

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2021 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve