Allmänt om fåglar: Fåglars syn

2020-09-17 15:18:46, Marcus
Det är en bra fråga och ett intressant ämne. Vissa arter har liknande synfält som oss, tex ugglorna. Andra vars ögon sitter mer på sidan har mycket bredare synfält, men ganska smalt binokulärt fält (alltså områder där båda ögon ser), tex duvor. Det finns dock fåglar vars ögon sitter så pass mycket på sidan av huvudet att dom inte får något binokulärt seende alls. Detta gäller tex vår morkulla. Den har ett av de allra bredaste synfälten, inte långt ifrån 360 grader, men dom har en blindzon rakt "klockan 12 och kl 6". Ögonen står dessutom ut så pass mycket att dom ser uppåt med, vilket är en stor fördel när det gäller att upptäcka faror som duvhökar. Hur deras hjärna sedan bearbetar och pusslar ihop allt den ser är ju svårt att förstå. Sedan är det fascinerande hur många dagrovfåglar kan se med en skärpa med nästan dubbla vår styrka. Man kunde nog läsa det finstilta i en tidning på 15 meters avstånd med samma ögon, och dessutom se för oss helt nya färger, eftersom många av fåglarna även ser i ultraviolett.

2020-09-18 12:42:30, Hans Petersson
Tack för intressant och uttömmande svar!

2020-09-17 11:45:01, Hans Petersson
Fåglar och (de flesta) däggdjur har ju ett öga på var sida av huvudet. Med detta givet: Hur ser egentligen deras bild i huvudet ut? De kan ju inte gärna ha två bilder. Jag, vars ögon framme på huvudet "kalibreras" till en bild, har lite svårt att föreställa mig hur det där fungerar, på till exempel fåglar...

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Fåglars syn

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Bygga fågelholkar

Nu till hösten är det lämpligt att snickra ihop fågelholkar inför nästa år.
Här en sida som kan vara till hjälp: Holksidan

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2021 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve