Allmänt om fåglar: Fiskgjuse, skydd av ungar

2021-06-12 13:27:01, AO
Hej! Kan i princip ingenting om fåglar, men har i år fastnat för att följa några bon med webbkameror. Funderar på en sak gällande en av dem, hoppas nån här har kunskap att dela med sig av. I en av bona dog två av tre ungar under ett åskoväder. De som har hemsidan menar att ungarna förmodligen blev blöta och kalla, temperaturen sjönk med över 10 grader, det regnade och haglade. De skriver att honan är född 2018 och oerfaren, och att det kan ha spelat roll. Det jag undrar är: vad kunde en mer erfaren förälder ha gjort annorlunda? Honan låg på ungarna, men utrymmet under henne är ju begränsat, tre ungar tar ju den plats de tar, tänker jag? Man kan se en sammanställning av de timmarna här: https://www.youtube.com/watch?v=wZDrDbvF130&ab_channel=Nestcam.euNestcam.eu Livekameran finns här. Den visar de 12 senaste timmarna så det går inte att se hela åskovädret mm, men ifall man vill ta sig en titt på hur de har det nu: https://www.youtube.com/watch?v=S8YeMZP_2Us&ab_channel=Nestcam.euNestcam.eu Här finns uppgifter om boet, med en del av uppgifterna på engelska: https://www.saaksilive.fi/pesinnat/pesa3/

2021-06-14 13:22:21, Marcus
Ålder och erfarenhet ger mycket riktigt ofta fler ungar och fler lyckade häckningar än de ungas första häckningar. Kallt väder och regn kan ställa till med mycket, och det hänger då helt på honans skydd. Särskilt viktigt är detta när ungarna är små. Kanske vet en erfaren hona mer hur farligt ett oväder kan vara för ungarna, och trycker en aning hårdare. Är hon född 2018 är det troligt att det är hennes första häckning.

2021-06-14 13:23:21, Marcus
Även boets konstruktion och läge kan ha betydelse.

2021-06-14 15:56:41, AO
Ah, trycka en aning hårdare. Ja, det verkar ju logiskt, för då täpps det väl till mer så att kylan inte kommer in till ungarna. Så det är alltså inte förälderns storlek det hänger på, som jag tänkte. Och det är tydligen så ja, vad jag förstår, att det ska vara honans första kull, och ungarna var bara 1-3 dagar gamla när stormen slog till. Bra kämpat av henne ändå, och hon tar väldigt väl hand om sin överlevande unge. Nu ska det visst vara en till storm på väg, så man får hålla tummarna att det går bra för dem den här gången. Tack för svar, alltid roligt att lära sig mer :-)

2021-06-17 06:43:31, Marcus
Individerna varierar en aning i storlek, men sällan speciellt mycket. En liten individ kan möjligen ha en liten nackdel jämfört med en stor. Men storleken har inte med ålder att göra, fågeln är fullvuxen redan sin första höst. Oväder när ungarna är riktigt små är alltid farligt för dom.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Fiskgjuse, skydd av ungar

Tillbaka till kategorin: Allmänt om fåglar

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve