Fågelobservationer: Lövsångare

2019-06-13 17:21:45, Liisa
På vårt sommarställe finns en friggebod med överskjutande tak ovanför dörren. Vi skulle måla om stugan och hade därför ställt en stege lutande mot väggen nära taket. Vi lämnade stugan och när vi kom tillbaka efter en vecka hade en fågel byggt ett bo på toppen av stegen mot väggen och under tak! Vi började studera boet från huvudbyggnaden, bara någon meter från friggeboden. Vi upptäckte då en fågel som såg ut precis som en lövsångare enligt bilder på nätet. Min man klev försiktigt upp på stegen efter ett par dagar (när fågeln inte var där) och kikade in i boet och där låg ägg. Boet var byggt av allehanda kvistar, fjädrar, mossa etc men också gammalt isoleringsmaterial som funnits kvar bakom huset. Det gör oss lite bekymrade. Kan det vara farligt för fågeln? Den har nu ruvat i 16 dagar och vi undrar om det är något fel? Vad händer om äggen inte kläcks? Lämnar fågeln boet då? Vi är verkligen inte vana "fågelspanare" men har verkligen levt med den lilla fågeln och kollar genom fönstret hur läget ser ut varje dag. Att målningen av stugan får vänta är inget problem men vi undrar om någon kan berätta hur dessa fåglar fungerar. T ex hur vanligt är det att de bygger bo såhär - brukar de inte bo på marken, i buskar och liknande? Kan någon ge oss lite råd hur vi ska förhålla oss till detta?

2019-06-13 19:12:13, Steve
Hej Liisa! Jag tror att det är en trast du har hos dig och inte någon lövsångare. Kanske en taltrast. Äggen borde kläckas snart och sedan tar det kanske ytterligare ett par veckor innan ungarna lämnar boet. Det skulle vara väldigt unikt om inget av äggen kläcktes men om så skulle vara fallet så överger honan boet efter en viss tid. Sedan kanske fågelparet börjar om med en nytt bobygge någon annan stans. Att vissa fåglar bygger bon på märkliga platser är ganska vanligt. Speciellt trastar kan bygga lite var stans.

2019-02-04 16:02:21, Marcus
Lövsångare är extremt ovanlig vintertid i sverige. Nära släktingen gransångare ses ibland vintertid i sydligaste landet, men även den mycket sparsamt. Dessutom är båda arter strikta insektsätare och bör inte intresseras av fågelmatningar. Säker på att det inte var något annat? Svarthättan är en annan sångare som regelbundet men sparsamt övervintrar vid fågelmatningar i södra landet, trots att den normalt ska flytta till afrika. Kungsfågeln kan kanske tas för en lövsångare, och många övervintrar i sverige, men ses sällan vid matningar.

2019-02-03 10:10:11, Mats Eriksson
En lövsångare var idag framme vid min matningsstation. Hur vanligt är det att de övervintrar? Jag har aldrig sett någon så här års tidigare.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Lövsångare

Tillbaka till kategorin: Fågelobservationer

Bygga fågelholkar

Nu till hösten är det lämpligt att snickra ihop fågelholkar inför nästa år.
Här en sida som kan vara till hjälp: Holksidan

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2021 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve