Fågelobservationer: mobbning av fiskgjuse

2020-06-01 19:10:10, steve
Fiskgjuse blir mobbad eftersom det är en rovfågel. Andra fåglar vet inte att just fiskgjuse inte äter annat än fisk. Den blir bortjagad hur som.

2020-06-04 09:18:31, Marcus
Antagligen är det för att en ofarlig fiskgjuse är ganska lik en livsfarlig duvhök. Fåglarna ser en silhuett av en rovfågel, kanske även de krökta klorna och näbben, och ser den som ett hot. Vi människor kan tänkas reagera lika på en jättepanda. Det är en strikt växtätare, men vi ser ett rovdjur. Även andra icke-rovfåglar mobbas för sitt utseende. Både gök och nattskärra brukar få måsar efter sig, trots att ingen av arterna är det minsta farliga för en måsfågel. Båda arterna liknar dock en falk eller sparvhök i flykten.

2020-06-04 15:38:39, Göran Moldén
Ok, det var en rimlig förklaring. Rovfåglar liknar andra rovfåglar.

2020-06-02 20:48:26, Göran Moldén
Men det är ju just det jag grubblar på. Hur kan andra fåglar VETA att den är en rovfågel utan att ha någon erfarenhet av attacker från den? Måsar läser ju inte fågelböcker.

2020-06-01 17:03:09, Göran Moldén
Kollar ett par häckande fiskgjusar, bo i tall, ruvande hona. Är det nån som vet varför gjusen mobbas av andra fåglar, fiskmåsar, skrattmåsar, även kajor? Den äter ju bara fisk? Kan andra fåglar verkligen uppfatta "rovfågel" som en särskild kategori?

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: mobbning av fiskgjuse

Tillbaka till kategorin: Fågelobservationer

Bygga fågelholkar

Nu till hösten är det lämpligt att snickra ihop fågelholkar inför nästa år.
Här en sida som kan vara till hjälp: Holksidan

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2021 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve