Vinterfågelmatning: Vintermat till häger

2018-03-01 08:52:18, Anna
Hej! Vi bor i Göteborgs skärgård och har en häger som stannat kvar över vintern. I morse sov den i vår trädgård på det ställe där vi dagen innan hade lagt ut småbitar av talgboll på marken. Eftersom det är en så kall och bister vinter skulle vi vilja hjälpa den att överleva vintern. Vad kan vi göra? Finns det någon särskild mat som vi kan lägga ut till den? Med vänliga hälsningar, Anna

2018-10-28 19:54:43, Marcus
Väldigt sent svar, men kanske hjälper någon. Hägern är som bekant främst fiskätare, även om möss, grodor och till och med andungar kan slinka ner. Den äter nästan uteslutande byten som rör sig, men det finns de som lärt sig äta utlagd död mört. Det kan alltså vara en lösning. Dock blir nog mörten snabbt rävmat. Ett annat alternativ är att ställa ut en hink eller balja med levande mört som hägern själv får jaga i. Dock så får man problem med att is lägger sig på vattnet så hägerb inte kommer åt fisken vid kallgrader. Hägrarna ska flytta söder ut, och om dom inte hittar öppet vatten får dom svårt att klara sig. Hittar man en utmärglad häger vintertid kan man hjälpa den genom att kontakta katastrofvilt, som kan ta hand om den och rehabilitera den.

2021-02-05 09:03:13, Åsa Castell
Matar en ung Häger som blivit kvar i stadsparken, ursprungligen vid en damm som frusit. Matar med strömming två gg/dag-en till två små filéer. Hur mycket ska en häger äta?

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Vintermat till häger

Tillbaka till kategorin: Vinterfågelmatning

Vinterfågelmatning

Redan nu kan du börja mata dina småfåglar. Varje år försöker vi slå hål på myten om att "Har du en gång börjat mata måste du fortsätta hela vinter". Så är det naturligtvis inte. Avbryt när du själv vill! Fåglarna hittar snabbta andra födokällor.

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2022 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve