Fisktärna Sterna hirundo
Fisktärna © Steve Dahlfors
Latinskt namn:
Sterna hirundo - vilket betyder, tärna och svala.
Typiska kännetecken:
35 cm. Våran vanligaste tärna. Svår att skilja åt från silvertärnan.
Vita kinder, hals och undersida. Grå ovansida. Svart panna, hjässa och nacke. Näbben röd med en svart pets. I profil ser näbben ut att vara lätt nedåtböjd.
Förväxlingsrisk:
Silvertärna: Silvertärnan har helröd näbb, kortare ben och mörkare undersida med ljusare kinder. Hos sittande silvertärna ser man att stjärtfjädrarna är längre än vingspetsarna.
Finnes:
Förekommer allmänt längs våra kuster ända upp till Norrbotten, och i inlandet vid sjöar och åar från Skåne upp till mellersta Dalarna och Gästrikland.
Äter:
I huvudsak småfisk, men kan ibland även ta en del insekter, exempelvis svärmande myror.
Läte:
Vanligaste lätet är ett skarpt och gällt "kii-rii" eller ett otåligt "kik-kik-kik"
Häckar:
Boet placeras på öppen plan mark som ofta är glest bevuxet av gräs eller andra strandväxter. Omtyckta boplatser är i fjolårsvass, ilandfluten tång eller bevuxna berghällars skrevor.
Namnet fisktärna nämns första gången år 1723, men arten kallades i äldre tid oftast enbart för tärna. "Fisk-" syftar på att arten, liksom de flesta tärnarter, lever på fisk.
Arten har antagligen varit vanlig i Sverige under hela 1700- och 1800-talet. Vid denna tid gjorde man emellertid ingen skillnad på fisktärna och silvertärna så det är svårt att säga något mer exakt om förekomsten. Den nuvarande populationen av fisktärnor är uppskattade till 20.000 – 25.000 par.
Fisktärnan kan bli mycket aggressiv vid häckningsplatsen och går ofta till attack även mot människor. Ibland kan den till och med hugga en människa i huvudet, men vanligast är det skenattacker. Däremot händer det ofta att man blir ordentligt nedsmutsad av tärnornas avföring som de träffsäkert bombar mot en om man kommer för nära boet. De två till tre äggen ruvas i 20 dygn. Efter ytterligare 20 till 25 dagar kan ungarna flyga.
Under augusti månad flyttar fisktärnan söderut mot västra Medelhavet och Afrikas västkust ner mot Kaplandets kuster. Återvänder under maj månad.
Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck