Rödbena  Tringa totanus

Rödbena © Steve Dahlfors

Latinskt namn:
Tringa totanus - vilket betyder, snäppa levandes vid stranden.

Typiska kännetecken:
28 cm. Förutom sina röda ben och sin röda näbb, har den en tydligt vit bakkant på vingarna som syns när den flyger. Man ser då även tydligt det vita ryggslutet, eller övergumpen som det egentligen heter.

Finnes:
Häckar i Sverige dels på strandängar och betesmarker intill kusten eller större insjöar, dels på blötängar eller vid stränder i fjällen. Finns även på Sydsvenska höglandet och sporadiskt i Norrlands inland.

Äter:
Mest insekter, men även blötdjur, kräftdjur och en del vegetabilier.

Läte:
Flyktlätet är ett tvåstavigt "tju-hu", eller "tju-hu-hu". Varnar med ett hamrande "kly-kly-kly...". Den har också ett joddlande spel.

Häckar:
Ofta är boet dolt i en tuva, men inte så sällan kan det ligga helt öppet, särskilt om boet är placerat inne i ett måssamhälle. 

Namnet rödbena nämns först av Retzius 1800 och, i formen rödbening, av Osbeck ca. 1790 och är möjligen därför av skånskt/halländskt ursprung. Namnet syftar givetvis på artens röda ben. Arten har även kallats rödbent snäppa, gambett och dubbelbeckasin.

Att döma av rödbenans utbredning under de senaste hundra åren har någon nämnvärd förändring inte skett. Däremot har antalet häckande par under de senaste decennierna minskat något. Antalet par just nu torde ligga på mellan 10.000 och 20.000 par.

Förutom stora öppna områden vill rödbenan ha tillgång till observationsplatser, t.ex. stora stenblock eller staketstolpar.

Rödbenan är en vaksam och orolig fågel som ofta larmar hela sin omgivning när fara hotar. Då man kommer för nära boet flyger hon ängsligt omkring fridstöraren och låter höra sitt enstaviga "kly, kly, kly". De 4 gulbruna, brunfläckiga äggen kan läggas redan i april i Sydsverige, men i landets nordliga delar kan det dröja ända till långt in i juni. Båda föräldrarna ruvar och efter 22 till 24 dagar kläcks äggen, och efter ytterligare en månad kan ungarna flyga.

Arten flyttar under juli – september, till västra Europa, Medelhavsländerna och norra Afrika. 

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Visa en fågel

Rödbena – fler bilder

Rödbena © Steve Dahlfors
Rödbena © Steve Dahlfors
Rödbena © Steve Dahlfors
Rödbena © Steve Dahlfors
Rödbena © Steve Dahlfors

Rödbena – läte

(Källa: Fuglar i Hordaland)

Rödbena – relaterat

Wikipedia

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve