Strömstare Cinclus cinclus
Strömstare © Steve Dahlfors
Latinskt namn:
Cinclus cinclus - vilket hos Aristoteles var namnet på en liten fågel som levde vid vattnet.
Typiska kännetecken:
17-20 cm. En ganska rund fågel med kort stjärt, grå med svarta fjäderkanter på ryggen. Huvudet och bakhalsen är chokladbruna, medan strupen och bröstet går i vitt. Artens utseende skiftar i olika delar av Europa.
Finnes:
Vid strömmande vatten i de flesta svenska landskapen, men den är endast vanlig som häckfågel längs fjällkedjan och i de norra och västra delarna av Dalarna och Värmland. Mycket sällsynt på Öland och Gotland.
Äter:
Vattenlevande insekter och andra vattenlevande djur.
Läte:
Sången hörs ofta mitt under vintern och är en lugnt framförd ramsa av lågmälda toner. Dessa är ganska skrovliga och gnisslande. Locklätet är kort och strävt.
Häckar:
Strömstarens bo placeras ofta vid baksidan av ett vattenfall och består av mossa. Det är fodrat med löv och gräs. I det klotformiga boet läggs 4-6 ägg som ruvas i 15-17 dygn av honan.
Strömstaren stannar i landet året om, men i okt.-nov. flyttar den till södra Sverige och återkommer till de övriga delarna i mars-april. Det svenska beståndet är svårbedömd beroende på att fjällregionens data om arten saknas, men en uppskattning skulle vara att det finns mellan 5.000-50.000 par.
Troligtvis har Strömstaren ökat sitt utbredningsområde under 1900-talet. I mitten av 1800-talets häckade den ner till Småland, men idag finns den även i Skåne. Vanligast är Strömstaren i fjällkedjan, där den häckar ända upp till Torne Lappmark och in i Finlands norra delar. I södra Norland och i norra Svealand påträffas den jämnt spridd över fjällkedjan, genom en större del av skoglandet och lokalt ända ut till kusten. Däremot saknas den eller är mycket sällsynt i Västerbotten, Norrbotten och i Lapplands skogsland.
Strömstaren har fått många namn, men annars tycks den ha glömts bort i den svenska folktron. Några namn är: vattenstare, strömkarl, forskarl, strömkalle (Västmanland), ågubbe, strömjanne, strömpräst, strömsparv, forssparr, vattensvala, göddfröken, romorre, (Hälsingland), forsspink (Värmland), forskung (Bohuslän) och strömskate (Närke). På Irland kallar man fågeln för: gobha dhubh nan allt, vilket betyder strömsmed.
Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck