Fjällpipare  Charadrius morinellus

Fjällpipare. By Lutz Lücker via Wikimedia Commons

Latinskt namn:
Charadrius morinellus - Det latinska ordet Charadrius, betyder "boendes i floddalar". Artnamnet morinellus är av oklar betydelse. Det har tolkats som ett diminutiv till "moror", som betyder narr. Skulle då syfta på fågelns oskygga beteende under ruvningen. Namnet har även härletts ur spanskans "morinelo" av moro, morisk, som syftar på den svarta buken.

Typiska kännetecken:
Ca 20-25 cm. Vingbredd ca 60-65 cm. Kort mörk näbb, gröngula ben, vitt tunt band över bröstet och vitt kraftigt ögonbtynsstreck som går ihop i nacken. Rödbrunt bröst och vit undergump. Honans dräkt har starkare kontraster än hanens.

Finnes:
På hög höjd i fjällen. Under flyttperioderna kan den ses rasta på t.ex. åkrar och fält i övriga delar av landet.

Äter:
Främst insekter och larver.

Läte:
Ett dallrande “bryy”.

Häckar:
Honan försvarar reviret. Bo i en enkel grop på marken i låg vegetation. Lägger oftast 4 päronformade ägg i juni. Hanen sköter det mesta av ruvning och skötsel av ungarna.

När fjällpiparen har ungar och känner sig hotad spelar den skadad genom att släpa vingarna och stjärten efter sig på marken.

Fjällpiparen är en flyttfågel som spenderar vintern i nordligaste Afrika och Mellanöstern. Honorna lämnar häckplatserna före hanar och ungfåglar. Flytten sker i augusti-oktober respektive maj-juni.

Fjällpiparen kallades förr i vissa delar av landet för pomeransfogel

Källa: Wikipedia. Bild: By Lutz Lücker (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Visa en fågel

Fjällpipare – fler bilder

Fjällpipare – läte

(Källa: Fuglar i Hordaland)

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve