Myrsnäppa Limicola falcinellus
Myrsnäppa. By Alnus via Wikimedia Commons
Latinskt namn:
Limicola falcinellus - Släktnamnet "Limicola" kommer av limus, som betyder dy, och "colo" som betyder bebo. Artnamnet "falcinellus" betyder som en liten lie, och syftar troligen på näbbens form. Fritt översatt - Som en liten lie och bor i dyn.
Typiska kännetecken:
Ca 15-18 cm. Vingspann ca 35 cm. Häckningsdräkten är kraftigt mönstrad med mörkt gtått och rödbrunt på ovansidan och vit undersida. Två ljusa streck på hjässan och ljusa ögonbrynstreck. Ungfåglar och vinterdräkten är mindre kontrastrik. Näbben är lång och svagt nedåtböjd i spetsen.
Förväxlingsrisk:
Kärrsnäppa. Större. Saknar tydliga streck på hjässan.
Finnes:
Häckar sparsamt i norr. Observeras mest under flyttperioderna.
Äter:
Insekter och mindre ryggradslösa djur.
Läte:
Spellätet är ett surrande “dsryit, dsryit” och ett knäppande “dk dk”. Locklätet en surrande vissling.
Häckar:
På myrar och hedar i norr. Parningsleken sker oftast om natten då hanen utför spelflykt och spelläten ovanför häckningsplatsen. Boet är en fodrad fördjupning i marken. Lägger 3-4 ägg som båda föräldrar turas om att ruva i ca 3 veckor, då ungarna kläcks. Ungarna söker egen föda redan som mycket små.
Myrsnäppan övervintrar i östra Afrika. Den flyttar vanligtvis om natten i juli-september respektive månadsskiftet maj-juni. Under flytten bildar den ofta flockar tillsammans med t.ex. kärrsnäppor.
Myrsnäppan kallades förr för brednäbbad strandvipa.
Källa: Wikipedia, NatureGate. Bild: By Alnus (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons