Myrspov  Limosa lapponica

Myrspov. By Maslowski, Steve via Wikimedia Commons

Latinskt namn:
Limosa lapponica - Släktnamnet "Limosa" kommer av det latinska limus, som betyder dy eller gyttja. Artnamet "lapponica" betyder lappländsk.

Typiska kännetecken:
Ca 35-40 cm. Vingspann ca 70 cm. Svagt uppåtböjd näbb. Hanen i sommardräkt har kopparröd färg på halsen, bröstet och magen. Honan har blekare färger. I vinterdräkt har både honor och hanar vit buk och undergump. I övrigt mest gråspräcklig.

Förväxlingsrisk:
Rödspov. Svart stjärt, längre ben, rak näbb och vita vingband.

Finnes:
Häckar sällsynt i några få områden i Norrbotten och Västerbotten. Främst ryska myrspovar passerar och rastar i Sverige under flyttperioderna.

Äter:
Insekter och kräftdjur.

Läte:
Ett nasalt och skrattande “kve-ke-ke-ke”.

Häckar:
Boet av lavar och växtdelar döljs i en grund grop i marken. Lägger 4 ägg som båda föräldrar turas om att ruva i ca 3 veckor. Ungarna blir flygfärdiga efter ca 4 veckor och söker själva sin föda redan som mycket små.

Myrspoven är den ovanligaste och den minsta av Sveriges fyra spovar. Det svenska beståndet övervintrar i Västeuropa. Flytten sker i september-oktober respektive maj-juni.

Myrspoven är en av de fågelarter som genomför de allra längsta nonstopflygningarna. De finns de som flyger från Alaska till Nya Zeeland, en sträcka på 11 000 kilometer vilket tar upp emot 10 dygn.

Förr kallades myrspoven för roströd långnäbba, i Skåne även för augustisnäppa eller kopparsnäppa.

Källa: Wikipedia, NatureGate. Bild: By Maslowski, Steve - U.S. Fish and Wildlife Service [Public domain], via Wikimedia Commons

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve