Tobisgrissla Cepphus grylle
Tobisgrissla. Via Wikimedia Commons
Latinskt namn:
Cepphus grylle - Artnamnet "grylle" har bildats av fågelns gotländska namn, grylla, vilket härleds av ett fornnordiskt ord som betyder gryt, och då syftar på fågelns vana att häcka i håligheter under stenar och liknande.
Typiska kännetecken:
Ca 35 cm. Vingspann ca 55 cm. Helt svart så när som på en stor vit vingfläck och röda ben. I vinterdräkt är den vit på huvud och undersida.
Finnes:
Kusten
Äter:
Fisk. Även kräftdjur, blötdjur, insekter och växtdelar.
Läte:
En hög vissling.
Häckar:
Vanligtvis 2 ägg som läggs på marken under klippor eller i bergsskrevor. Båda föräldrar ruvar växelvis i ca 30 dagar. Ungarna lämnar boet innan de är flygfärdiga.
Tobisgrisslan övervintrar i öppet vatten till havs.
Tidigare fanns sveriges största koloni av tobisgrisslor, ca 2600 individer, på Malågrundet i Västerbotten. Under 2005 utplånades kolonin av minkar.
Tobisgrisslan har även kallats för "Olle drucken". I Bohuslän används namnet "Iste", i Skåne "Grylla" och på Gotland "Gröttla". Andra namn är tejst, teiste och teste efter fisken tejstefisk som är viktig föda för tobisgrisslan.
Källa: Wikipedia. Bild: Cepphus_grylle_flying.jpg: unnormalized derivative work: AHA2 (Cepphus_grylle_flying.jpg) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons