Vit stork  Ciconia ciconia

Vit stork. David Castor (user:dcastor) via Wikimedia Commons

Latinskt namn:
Ciconia ciconia - Namnet "ciconia" är latin och betyder stork.

Typiska kännetecken:
Stor. Ca en meter. Vingspann ca två meter. Näbb och ben röda, annars vit förutom delar av vingarna som är svarta. Långa ben, hals och näbb.

Finnes:
Sydligaste Sverige. Ofta i männsikors närhet.

Äter:
Insekter, groddjur, ormar, fågelungar och sorkar.

Läte:
Ett klapprande med näbben.

Häckar:
Plattformsliknande bo på t.ex. tak eller skorstenar som byggs av paret tillsammans. Boet återanvänds ofta av samma par år efter år. Lägger vanligtvis 4 ägg som ruvas av båda föräldrar i ca en månad. Båda föräldrarna tar hand om ungarna som blir flygga efter ca 2 månader. De flesta vita storkar lever i livslånga par.

Från 1920-30-talen blev arten mycket sällsynt i Sverige. En häckning 1954 trodde man länge skulle bli den sista i landet men från och med 1990-talet har den kommit igen.

Storken är förknippad med många sägner och myter. Bl.a. trodde man att ett storkbo skulle skydda huset från eldsvåda. Enligt en spridd saga är det storken som kommer med barnen. Man ansåg också att storken var en nyttig fågel och har därför varit populär och blivit skyddad.

Den vita storkens vinterkvarter ligger i tropiska och södra Afrika, Iran och Indien. Anländer i början av april och flyttar i mitten av augusti.

Källa: Wikipedia. Bild: David Castor (user:dcastor) via Wikimedia Commons

Visa en fågel

Vit stork – läte

(Källa: Fuglar i Hordaland)

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2023 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve