Kärrsångare Acrocephalus palustris
Kärrsångare. © Jan Joråd
Latinskt namn:
Acrocephalus palustris - Släktnamnet Acrocephalus kommer av "acros", spets och "cephalus", huvud. Syftar på den tillplattade och spetsiga huvudformen.
Typiska kännetecken:
Ca 13 cm. Vingspann ca 20 cm. Gråbrun ovansida och gulvit undersida. Ljus strupe och spetsig näbb.
Finnes:
Södra och mellersta Sverige. Även en bit upp efter norrlandskusten.
Äter:
Insekter, larver, spindlar och blötdjur. Sent på säsongen ibland även bär.
Läte:
Högljudd, snabb och varierad sång som hörs kvällar och nätter. Härmar olika fåglars läten som blandas med egna drilljud "prrri-prrri" och hesa "tzääh.
Häckar:
Skålformat bo av gräs och vasstrån som den ofta hänger mellan brännässlor eller sädesstrån. 3-5 ljust blåaktiga ägg som ruvas i ca 2 veckor omväxlande av båda föräldrarna. Ungfåglarna flygga efter ytterligare ca 2 veckor.
Kärrsångaren är en skygg fågel som lever i tät vass, buskar och åkrar i närheten av vattendrag. Den upptäcks oftast p.g.a. sin intensiva sång under försommarnätter. Den är en skicklig imitatör som härmar en mängd olika fågelläten. Även läten från fåglar i vintervistet i Afrika kan vävas in i sången. Tackvare detta kan den mycket skicklige fågelkännaren t.o.m. utröna var i Afrika en kärrsångare övervintrat
Kärrsångaren flyttar i augusti till tropiska Afrika och återkommer i maj. Den är en av de flyttfåglar som anländer senast på våren.
Källa: Wikipedia, P2-fågeln