Vattenrall  Rallus aquaticus

Vattenrall © Steve Dahlfors

Latinskt namn:
Rallus aquaticus - Rallus är möjligenhärlett från "ralla", skrapare, syftande på lätet. Namnet har också tolkats som en latinisering av det franska "rale d´eau", vattenrall. Artnamnet aquáticus syftar på att fågeln lever vid vatten.

Typiska kännetecken:
Ca 26 cm. Vingspann 40-45 cm. Kort stjärt och en lite nedåtböjd rödaktig näbb. Gråaktigt bröst, ryggen brun med svarta streck.

Finnes:
Götaland och Svealand.

Äter:
Små fiskar, kräftdjur, blötdjur, insekter och deras larver.

Läte:
Har olika läten. T.ex. ett envetet hamrande som kan pågå i timmar eller ett vittljudande, grymtande läte som påminner om en skrikande gris.

Häckar:
Det flytande boet byggs av vass och gräs. Ett tiotal ägg ruvas i ca tre veckor. Ofta läggs två kullar per säsong.

Rallen är drygt traststor, verkar mörk när han skymtar förbi. Stöter man upp fågeln, flyger den undan med hängande ben som andra sumphönsfåglar och dimper snart ned i vegetationen igen. Den mörka färgen och den långa näbben skiljer den från kornknarren vid dylika tillfällen, vilket kan vara bra att komma ihåg, då det händer, att man överraskar båda arterna i samma terräng. Står man stilla vid en av rallstigarna i bladvassens inre del, kan rallen komma en alldeles inpå livet.

Vid islossningen infinner sig vattenrallen som så många andra av slättsjöarnas fåglar. Mest håller den till i bladvassen, där vattendjupet är ringa, och i angränsande starr- och videdjungler. Hannarna utkämpar häftiga revirstrider. I senare hälften av maj byggs boet, en rätt stadig korg av vass- och starrblad, i en fjolårstuva, där starren dras ihop till ett skyddande tak. Rallen vill ha skydd mot spanande kråkor och kärrhökar. De sex till tolv gulvita äggen är fläckade i grått och rödbrunt, starkt glänsande och ser ut att vara gjorda av porslin. De läggs i senare hälften av maj eller i juni och ruvas av båda könen i nitton till tjugo dagar, mest dock av honan. Strax före kläckningen förses boet med en vall runt kanterna för att de små ungarna, som under första tiden inte är simkunniga, ej skall trilla i vattnet. Rallen ruvar hårt och lämnar ej boet i brådrasket.

Vattenrallen för ett ganska undanskymt liv i vassar kring våtmarker och slättsjöar och märks mest på grund av lätet.

Man ser sällan vattenrallen flyga och därför trodde man förr att den och kornknarren begav sig iväg till fots om hösten. Nu vet man att den är en nattflyttare som drar till Syd- och Västeuropa i mitten av oktober. Återkommer så snart isen är borta.

I slutet av 1990-talet uppskattades beståndet till omkring 5000 par.

Källa: Wikipedia, P2-fågeln

Visa en fågel

Vattenrall – fler bilder

Vattenrall © Steve Dahlfors
Vattenrall © Steve Dahlfors
Vattenrall © Steve Dahlfors
Vattenrall © Steve Dahlfors

Vattenrall – läte

(Källa: Fuglar i Hordaland)

Vattenrall – relaterat

Wikipedia
P2-fågeln
(med läte)

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve