Fågelobservationer: Entitans misslyckade ruvning.
2019-11-16 06:37:04, Marcus
Det finns många möjliga orsaker till att fåglars häckningar misslyckas. Några vanliga orsaker är ovanligt kallt väder i maj-början på juni eller ovanligt regnigt under samma period, vilket båda medför brist på föda för honan som matas av hanen, och sedan för ungarna. Eller störningar från människor, katter, hermelin eller dyligt, som kan göra att honan överger äggen. Även parasiter som fågelloppor är vanligt i holkar, vilket ofta leder till att kullar överges om lopporna blir för många. Därför är rensningen på höstkanten så viktig. Sedan finns alltid möjligheten att hanen eller honan i paret fallit offer för något rovdjur, tex katt, sparvhök, vessla, sparvuggla eller dylikt. Som tur är återhämtar sig populationerna snabbt även om dåligt väder slår ut större delen av en årskull. Andrakullar förekommer inte hos våra mesar, men omläggningar i annat bo är vanliga om den första misslyckas.
2019-11-17 20:09:00, Ingvar Bengtsson
Hej Marcus, ja du har nog rätt att vädret spelar roll. Nu när jag tog ner holkarna för rengöring reagerade jag på att trävirket var helt genomsurt och mossan inuti genomblöt.
Om holkarna var lika genomblöta när de lade äggen så blev de nog besvikna på "hyresvärden". Jag tror jag ska måla dem utvändigt med akrylatfärg så de blir vattentäta. Fukten inifrån ventileras väl ut genom inflygningshålet.
Solceller på taket och 12-volt golvvärme är väl att överdriva-haha.
Ja tillgången på insekter var bättre 2018,
och sparvhöken gör sina svep här ibland.
Men här är gott om entitor i år ändå, har redan börjat mata med solrosfrö.
2019-11-18 18:12:14, Marcus
Det kan mycket väl vara orsaken till misslyckade häckningar om det blivit blött i boet. Utsidan kan målas, men kanske ännu bättre är att sätta takpapp på taket, se till att holkens bakstycke inte sitter dikt mot stammen genom att använda en "fästbräda", eller att bara flytta holken till ett mer skyddat läge. Jag hade en kattuggleholk i en al som lutade lite, och vattnet följde tydligen stammen till holken så kattugglan, bomaterialet och äggen var genomblöta vid kontroll. Bomaterialet byttes, äggen lades tillbaka och sist honan. 3 veckor senare hade hon ungar i holken. Den holken flyttades sedan till andra sidan stammen och har sedan funkat bra. För täta holkar brukar inte rekommenderas, även fast jag själv aldrig märkt något problem med det.