Fågelobservationer: Entitans misslyckade ruvning.

2019-11-13 18:38:02, Ingvar Bengtsson
Hej, jag har haft entitor som häckat i två holkar, ca 150 meter mellan dem. Nu i november rensade jag dem och där låg sju ägg i varje. Det såg ut som ett "embryo" inuti när jag delade dem. Kan det vara en andrakull eller varför kläcktes inte äggen? Dåligt med fågelungar i år, två holkar var tomma. I fjol kryllade det av både entitans och blåmesens ungar. Med vänlig hälsning Ingvar.

2019-11-16 06:37:04, Marcus
Det finns många möjliga orsaker till att fåglars häckningar misslyckas. Några vanliga orsaker är ovanligt kallt väder i maj-början på juni eller ovanligt regnigt under samma period, vilket båda medför brist på föda för honan som matas av hanen, och sedan för ungarna. Eller störningar från människor, katter, hermelin eller dyligt, som kan göra att honan överger äggen. Även parasiter som fågelloppor är vanligt i holkar, vilket ofta leder till att kullar överges om lopporna blir för många. Därför är rensningen på höstkanten så viktig. Sedan finns alltid möjligheten att hanen eller honan i paret fallit offer för något rovdjur, tex katt, sparvhök, vessla, sparvuggla eller dylikt. Som tur är återhämtar sig populationerna snabbt även om dåligt väder slår ut större delen av en årskull. Andrakullar förekommer inte hos våra mesar, men omläggningar i annat bo är vanliga om den första misslyckas.

2019-11-17 20:09:00, Ingvar Bengtsson
Hej Marcus, ja du har nog rätt att vädret spelar roll. Nu när jag tog ner holkarna för rengöring reagerade jag på att trävirket var helt genomsurt och mossan inuti genomblöt. Om holkarna var lika genomblöta när de lade äggen så blev de nog besvikna på "hyresvärden". Jag tror jag ska måla dem utvändigt med akrylatfärg så de blir vattentäta. Fukten inifrån ventileras väl ut genom inflygningshålet. Solceller på taket och 12-volt golvvärme är väl att överdriva-haha. Ja tillgången på insekter var bättre 2018, och sparvhöken gör sina svep här ibland. Men här är gott om entitor i år ändå, har redan börjat mata med solrosfrö.

2019-11-18 18:12:14, Marcus
Det kan mycket väl vara orsaken till misslyckade häckningar om det blivit blött i boet. Utsidan kan målas, men kanske ännu bättre är att sätta takpapp på taket, se till att holkens bakstycke inte sitter dikt mot stammen genom att använda en "fästbräda", eller att bara flytta holken till ett mer skyddat läge. Jag hade en kattuggleholk i en al som lutade lite, och vattnet följde tydligen stammen till holken så kattugglan, bomaterialet och äggen var genomblöta vid kontroll. Bomaterialet byttes, äggen lades tillbaka och sist honan. 3 veckor senare hade hon ungar i holken. Den holken flyttades sedan till andra sidan stammen och har sedan funkat bra. För täta holkar brukar inte rekommenderas, även fast jag själv aldrig märkt något problem med det.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Entitans misslyckade ruvning.

Tillbaka till kategorin: Fågelobservationer

Bygga fågelholkar

Nu till hösten är det lämpligt att snickra ihop fågelholkar inför nästa år.
Här en sida som kan vara till hjälp: Holksidan

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2021 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve