Vilken fågel?: Vilken fågel? video

2014-06-20 17:13:39, CC
Dom var inte så glada att se mig så jag filmade snabbt sen vandrade vi vidare. Har en fågel bakom mig också, vet inte om det var samma. Handhållet 600mm på crop sensor så får ursäkta om ni blir åksjuka. http://youtu.be/TlKYzAIlnSQ

2014-06-21 15:25:04, Steve
Lite mörkare vingar, svagt uppåtböjd näbb skulle tyda på gluttsnäppa. Är dock inte helt säker.

2014-06-21 16:28:25, CC
Tog mig iväg till samma ställe idag igen. Tror det är samma individ på den här bilden.

2014-06-21 16:52:03, Steve
Helt klart en gluttsnäppa! Bra bild för övrigt. En av de lite större vadarna. Ses oftast uppe på myrar och småtjärnar i Norrland.

2014-06-28 17:37:50, Harald Eriksson
Hej CC och Steve! Jag tycker att det är en gluttsnäppa på videon men att den fina bilden visar en grönbena. De båda arterna kan vara ganska lika på en bild när man inte har något att jämföra storlek och rörelsemönster med så jag bygger min åsikt på den korta raka näbben samt ett lite för kraftigt ögonbrynstreck (a la grönbena). Motbevisa mig gärna! Mvh/Harald

2014-06-28 18:12:00, Steve
Jo Harald, det är knepigt att skilja dessa snäppor åt. Att jag ändå håller fast vid en gluttsnäppa, är de långa benen och den typiska kroppshållningen. En grönbena brukar ha en rundare kropp och en kortare hals. Dessutom så har fågeln på bilden fjädrar på vingtäckarna som är delvis storfläckiga och delvis mer enfärgade. Grönbenan har mer jämnt fläckiga vingar, som dessutom är mer kontrastrikt fläckiga. Man kan också se på fotot att ryggen på fågeln tenderar att vara något ljusare än vingarna. Grönbenan har samma fläckiga mönster på vingarna som på ryggen. Kom gärna med en motkommentar Harald, eller om du kan lägga upp någon bild som styrker ditt argument.

2014-06-28 19:11:40, Harald Eriksson
Du har mer erfarenhet och (detalj-)kunskap än mig, så Du har säkert rätt ang. rygg/vingar. Men jag har aldrig ett en gluttsnäppa med så liten näbb. Kanske att fågeln på fotot vänder sig lite mot kameran och på så sätt ger en bild av kortare näbb (men det vete tusan om den gör;-)). Har vi tur så kanske CC har fler bilder på samma individ...

2014-06-29 09:30:06, Steve
Jag kontaktade en god vän till mig som suttit i Raritetskommitén för Sveriges Ornitologiska Förening, och han håller med dig Harald om att det ändå är en grönbena! Själv känner jag mig lite kluven nu. Jag lägger upp en bild som jag satt ihop så kan man jämföra enklare.

2014-06-29 09:38:33, Steve
Glömde skriva att de två högra fåglarna är gluttsnäppor och de två vänstra är grönbenor.

2014-06-29 11:45:25, Harald Eriksson
Stort av Dig och kul för mig! Kul för CC också, nu har han två arter. Samma fågel i två olika moment kan ge olika intryck, tex de två grönbenorna på din bild. Något annat intressant är benfärgen på de två gluttsnäpporna. En sak som jag tycker kan vara svårt är att veta vilka signalement man kan bortse från när man är osäker, tex olika fjäderdräkt, benfärg, näbb och vilken biotop man ser fågeln i mm.

2014-06-29 14:16:25, Steve
Nja, man kan nog inte bortse från något egentligen. Man försöker nog istället hitta så mycket kännetecken som möjligt för att kunna binda den till en viss art. Rätt miljö kan stämma en kort tid under häckningen. Under flyttningen så är det ofta helt andra miljöer som gäller. Dessutom är det bara under den korta häckningstiden som de "rätta" dräktfärgerna stämmer. Sedan kommer ungfåglarna med sina dräkter och hösten med en rad olika övergångsfaser från sommar- till vinterdräkter. Man skulle ju kunna tro att ben och näbbfärger är något som inte ändrar sig under året, men det gör det hos flera vadare. Lite knepigt är det ;)

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Vilken fågel? video

Tillbaka till kategorin: Vilken fågel?

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve