Brun kärrhök  Circus aeruginosus

Brun kärrhök (hane) By Artur Mikolajewski via Wikimedia Commons Brun kärrhök (hona) By J.M.Garg via Wikimedia Commons

Latinskt namn:
Circus aeruginosus - Släktnamnet Circus har av antikens författare använts om flera rovfåglar. Artnamnet aeruginosus betyder "rostig" eller "kopparärgig" och syftar på den rostbruna färgen.

Typiska kännetecken:
42-56 cm. Vingspann 115-140 cm.
Vuxen hane har svarta vingspetsar, ljust blågrå stjärt och delar av vingarna. Ryggen och inre delarna av vingarna är bruna medan huvudet och bröstet är gulvita. Honan är mörkbrun med ljusare strupe, hjässa och framkant på vingarna. Ungfåglarna liknar honan.

Förväxlingsrisk:
Blå kärrhök: Har ljusare färger samt i alla dräkter vit övergump.

Finnes:
Främst södra delen av landet. Mindre vanlig i mellansverige och förekommer i Norrbottens kustland.

Äter:
Små däggdjur och fåglar.

Läte:
Tystlåten. Under parningsflykt ett högt "qui-äh" och pipande "fieh".

Häckar:
Ett plattformsliknande bo direkt på marken som byggs av grenar, gräs och vass. Häckar i vassar längs näringsrika sjöar. Lägger 3-5 ägg som ruvas av honan i ca 5 veckor.

Brun kärrhök är en utpräglad slättsjöfågel. Den patrullerar vassar och omgivande åkermarker glidflygande med vingarna ofta ganska högt, som i ett V. Under häcksäsongen förser hanen honan med föda vilket kan ske med en viss finess. När hanen närmar sig boplatsen med föda signalerar den till honan som möter upp på något lägre höjd. Vid ett visst ögonblick släpper hanen bytet då honan vänder sig på rygg i luften och fångar det med klorna.

Det svenska beståndet uppskattades till 1 400 par år 2000 men arten står inför ett antal hot som t.ex. jakt under flytten över medelhavsregionen. De är även känsliga för störningar under parningsperioden och av förgiftning från blyhagel.

Brun kärrhök övervintrar i Medelhavsländerna och tropiska Västafrika dit den flyttar från augusti till början av oktober. De första kommer tillbaka i slutet av mars, medan de nordliga återvänder i mitten av maj.

Källa: Wikipedia. NRM
Bilder: Artur Mikolajewski (Own work) [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-2.5 (www.creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

J.M.Garg (Own work) [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Visa en fågel

Brun kärrhök – fler bilder

Brun kärrhök – läte

(Källa: Fuglar i Hordaland)

Brun kärrhök – relaterat

Wikipedia
NRM

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2023 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve